َكَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَجْوَدَ النَّاسِ بِالْخَيْرِ وَكَانَ أَجودَ مَا يَكُونُ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ ….
Rasulullah SAW Adalah Orang Yang paling pemurah berbuat Kebajikan, terutama di bulan Ramadan.
( HR Muslim )
Daripada Zaid bin Khalid, bahawasanya Rasulullah SAW bersabda :
مَن فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثلُ أَجْرِهِ، غَيْرَ أَنَّهُ لَا يَنْقُصُ مِن أَجْرِ الصَّائِمِ شَيئًا
Sesiapa Yang memberi Makan Kepada Orang Yang berpuasa dia Akan mendapat Pahala Yang sama Dengan Orang Yang berpuasa Dalam Keadaan Pahala Orang tersebut Tidak berkurangan sedikit pun.
( HR Ahmad, Tarmizi Dan Baihaqi )
5. RUGILAH ORANG YANG BERPUASA TAPI TIDAK MENJAGA MULUTNYA
Dari Abu Hurairah RA berkata, Rasulullah SAW bersabda :
الصِّيَامُ جُنَّةٌ ، فَلاَ يَرْفُثْ وَلاَ يَجْهَلْ ، وَإِنِ امْرُؤٌ قَاتَلَهُ أَوْ شَاتَمَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّى صَائِمٌ
Puasa Adalah perisai, maka barang siapa sedang, berpuasa janganlah berkata keji Dan mengumpat, Jika
Seseorang mencela atau mengajaknya bertengkar hendaklah Dia mengatakan : Aku Sedang berpuasa.
( HR Bukhari )
Dari Abu Hurairah RA, bahawa Rasulullah SAW :
مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّوْرِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَيْسَ لِلّٰهِ حَاجَةٌ أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَه
Barangsiapa Yang Tidak meninggalkan perkataan keji ( dusta ) serta mengamalkannya, Maka Allah Tidak berhajat Orang itu meninggalkan Makan Dan minumnya ( Riwayat al-Bukhari )
Alfaqir. H. Suardi Kandjai
